Jeugdafdeling officieel door de KNVB gecertificeerd tot Lokale Jeugdopleiding

Afgelopen zaterdag 4 februari kreeg DVC Appingedam officieel het certificaat “Lokale Jeugdopleiding” uitgereikt door KNVB bondsvertegenwoordiger Henk Hoiting. Hiermee mag de vereniging zich de komende 3 jaren zichzelf officieel gecertificeerd noemen. Een unieke status, waarmee we ons scharen in een select groepje van verenigingen in Noord-Nederland. In onze provincie zijn we nu de derde club met dit certificaat.

Dit is het eindpunt van een traject dat vanuit de jeugdcommissie is ingezet om onze jeugdafdeling te verbeteren. Het bedrijf NMC Bright werd gevraagd om, namens de KNVB, onze jeugdafdeling door te lichten. Dit traject is in november 2021 gestart en heeft voor de vereniging als belangrijkste doelstelling om te leren en feedback te krijgen hoe de organisatie van onze jeugdafdeling verbeterd kan worden. 

Dit heeft o.a. geleid dat ons jeugdbeleid inmiddels beschreven is, in een nieuw jeugdbeleidsplan op basis van ons motto: Aandacht, Plezier, Ontwikkeling en Prestatie. Belangrijke onderdeel van ons beleidsplan is de voetbalvisie dat ingaat op welke manier willen we voetballen, rekening houdend met specifieke leeftijdskenmerken. Daarnaast zijn o.a. de procedures voor de teamindelingen en talentherkenning goed in kaart gebracht. Het beleidsplan is via deze link voor iedereen te bekijken en is tevens terug te vinden in het menu onder Organisatie --> Algemeen.

Vervolgproces

Nu is de certificering een prachtig resultaat, maar dat was echter niet het doel. We hebben dit gedaan op lange termijn een stabiele en goed georganiseerde jeugdopleiding te kunnen worden en vooral blijven. Stap 1 is nu gezet: we hebben het beleid opgesteld dat is goedgekeurd en gecertificeerd door de KNVB. Nu begint alleen het moeilijkste gedeelte: uitvoering geven aan dit beleid. In het voorjaar van 2023 zullen we beginnen met het uitdragen van ons beleid naar de trainers, leiders en natuurlijk de spelers en ouders. Daarnaast hebben we natuurlijk handjes nodig om het beleid uit te voeren. Denk hierbij aan trainers, leiders, maar vooral ook (technische) coördinatoren binnen de jeugdcommissie. Verder zullen we druk aan de slag gaan om zoveel mogelijk vrijwilligers te werven die ons kunnen helpen om onze jeugdafdeling verder op de kaart te zetten!

[Geplaatst: 07-02-2023]