Ingezonden In Memoriam Dr. Takens

In de nacht van 2 op 3 november is, op 79 jarige leeftijd, overleden Dr.Takens.

Dokter Bert Takens vestigde zich in 1972 als huisarts in Appingedam in de praktijk van Dr.de Zeeuw aan de Julianaweg 1. Aangezien hij in Roodeschool geboren is, was Appingedam geen vreemde stad voor hem.

Hij was een echte sportliefhebber, voetbalde bij REO, thans Corenos in Roodeschool en bij Forward; de studenten vereniging in Groningen. De vv Appingedam speelde toen in de 2e klasse en uiteraard had dat zijn interesse. Van het een komt het ander, spelers met een blessure komen op zijn spreekuur. Echt betrokken raakte hij bij het voetbal in de stad in het jaar dat Appingedam promoveerde naar de 1e klasse met trainer Johnny de Grooth en beginnend elftalleider Elle Smit, na 2 spetterende beslissingswedstrijden tegen Nieuw Buinen.

In de eerste klasse werd eigenlijk toen het begrip ‘clubarts’ ingevoerd en hij was de grondlegger van een trainingskamp in Sellingen. Misschien is daar de basis wel gelegd voor de succesjaren van de vv Appingedam. In de loop der jaren raakte hij steeds meer betrokken bij de club en met name bij het eerste elftal.

Trainers als Simon Zoetebier, Henk Bodewes en Jan Theunissen maakten graag gebruik van zijn kennis en netwerk in sportblessure land. Ook met spelers had hij vaak een hechte band door zijn humor en zijn directe wijze van (be)handelen. Dat hij daarbij soms pijnlijke ingrepen niet schuwde om blessures te behandelen boezemde spelers nog wel eens angst in maar met een kwinkslag lukte het hem wonderwel zijn doel te bereiken; een speler weer fit te krijgen. Menig trainer had bij een thuiswedstrijd als hij ook aanwezig was een assistent trainer naast zich; hij coachte namelijk fanatiek mee met de trainer. Op maandagmorgen, als er tijdens het spreekuur een voetballer bij hem in zijn spreekkamer zat, wisten de overige patiënten wel dat het spreekuur royaal ging uitlopen.

Bij kampioenschappen deelde hij volop mee in de feestvreugde en werd de DOK in de loop van de avond Bert voor de spelers. Ook andere sporters maakten graag gebruik van zijn kennis, kunde en netwerk. Nadat hij met pensioen ging bleef hij geïnteresseerd in sport en de sportmedische aspecten. Zo was hij zo nu en dan waarnemend clubarts bij de BV Veendam en was hij verantwoordelijk voor het medisch gedeelte bij de Schaatsmarathon in Appingedam in 2011.

Appingedam heeft veel aan deze markante en betrokken Damster te danken die zich zowel voor de sport als de stad heeft ingezet.

Onze gedachten gaan uit naar zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen.

Mede namens het bestuur,

Hans Meijer