Ik geef de vrijwilligerspen door aan: Rudi Rondhuis

Vanaf dit nieuwe kalenderjaar laten we elke maand een andere vrijwilliger (digitaal) aan het woord. We hopen hiermee te kunnen laten zien dat vrijwilligerswerk hartstikke leuk (en belangrijk) is. De vrijwilliger die aan het woord is geweest mag een suggestie doen voor een volgende vrijwilliger We gaan ons best doen om vanuit alle hoeken onze vrijwilligers in het zonnetje te zetten! We beginnen deze nieuwe rubriek uiteraard met onze voorzitter!

Ik geef de vrijwilligerspen door aan: Rudi Rondhuis!

“Ik geef de pen door” klinkt als dat er al iemand voor mij zou zijn geweest, maar niets is minder waar Onze vrijwilligerscommissie heeft gemeend dat ik dit mooie nieuwe initiatief mag aftrappen en dat doe ik uiteraard met alle liefde.

Welke vrijwilligersfunctie doe je?

Sinds een aantal jaren mag ik voorzitter zijn van onze mooie club en in deze rol al heel veel mooie dingen mee mogen maken. Helaas ook een aantal heel verdrietige momenten, maar dat hoort nu eenmaal bij het (verenigings)leven.

Wil je eens wat over jezelf vertellen?
Ik ben aan het einde van het vorige jaar net 51 jaar jong geworden, ben al bijna 19 jaar getrouwd met Sandra en samen hebben we twee zoons, Rowell voetbalt bij DVC en Senna, die al van kleins af aan roept dat je van sport alleen maar moe wordt.

Zelf heb ik nooit actief op een voetbalveld gestaan, alleen tijdens de verenigingsdag en hoe actief mag je dan ook nog afvragen. Wel heb ik een half leven, bijna 35 jaar, gewaterpolood bij Zwem & Polo Club Appingedam, Eemsrobben en later zv Azuro. Jaren op doel gelegen en daarna als midvoor in het veld, een heerlijk fysiek spelletje waar je je energie wel in kwijt kunt. Sinds bijna 4 jaar de waterpolocompetitie ingeruild voor Golfen, een prachtig technisch spelletje waar je vooral tegen jezelf speelt en je jezelf dan ook regelmatig, tot soms grote frustratie, tegen kunt komen. Naast het sporten breng ik graag tijd op het water door in onze sloep of op een mooie kronkelweg op de motor.

In het werk ben ik aan de slag als ICT Projectmanager bij de wat grotere en liefst Noordelijke klanten. Daarnaast ben ik sinds kort verantwoordelijk voor het product- en portfoliomanagement van NEXXT (nexxt.one). Een landelijke ICT dienstverlener, die regionaal haar klanten bediend vanuit de verschillende vestigingen in Amersfoort, Eindhoven, Hoofddorp, Groningen en Wognum.

Hoe ben je betrokken geraakt bij DVC?
Rowell voetbalde al sinds de kabouters bij v.v. Appingedam en toen hij bij de F'jes speelde werd ik door de toenmalige voorzitter Wiebrand Smit gevraagd of ik niet vanuit het jeugdbestuur zitting wilde nemen in het hoofdbestuur, zo noemden ze dat toen nog. Daar heb ik waarschijnlijk in een vlaag van verstandsverbijstering ja op gezegd en “the rest is history”. Daarna meegewerkt aan het opzetten van de SJO tussen de Pelikanen en v.v. Appingedam en van daaruit samen met Tonnie Meijer, Martijn Scheper en Rick van Bostelen de zogenaamde Fusie Begeleiding Commissie gevormd. Dit alles leidde uiteindelijk tot het ontstaan van DVC Appingedam per 1 juli 2017.

Met welke reden doe je vrijwilligerswerk?
Een vereniging valt en staat bij de inzet van vrijwilligers, een vereniging moet mijns inziens voor en door de leden zijn. Maatschappelijk zie je steeds meer het consumptiegedrag en dat is voor een vereniging als de onze een doodsteek. Ik betaal contributie, dus de vereniging regelt het verder wel, maar zo werkt het natuurlijk niet, want om de sport laagdrempelig te houden en toegankelijk voor iedereen, zou de inzet van alleen maar betaalde krachten het einde van het verenigingsleven zijn. De vereniging maakt een heel belangrijk onderdeel uit van het leven van onze leden, niet alleen om te voetballen, maar hier ontstaan ook de vriendschappen voor het leven.

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?
Er met z'n alleen voor zorgen dat iedereen op zijn/haar niveau kan voetballen. Ik vind het samenwerken met veel verschillende mensen en mensen in hun kracht zaken zien oppakken het allerleukst. Soms kun je ook best chagrijnig van dingen worden, maar de balans van energie kosten en energie krijgen moet wel positief blijven, anders houd je het niet vol. En daar moeten we met z'n allen voor zorgen, oordelen is altijd makkelijk, maar er samen de schouders onder te zetten geeft veel meer energie en voldoening.

Zijn er volgens jou ook verbeterpunten voor ons vrijwilligersbeleid?
Ik denk dat het belangrijk is om een vorm te vinden, waarbij iedereen met z'n eigen talent een bijdrage kan leveren aan onze club. Het inzichtelijk maken wat het allemaal inhoud om de vereniging draaiende te houden is hierbij heel belangrijk. Op deze manier kunnen mensen zelf ook beter bepalen hoe ze een bijdrage kunnen en willen leveren. Sommige vrijwilligerstaken zijn erg tijd en plaatsgebonden en andere zijn dat weer helemaal niet, waardoor eenieder wel op een bepaalde manier taken kan oppakken. Ook de jeugd betrekken vind ik essentieel, want zij zijn de vrijwilligers van de toekomst, die ervoor moeten zorgen dat DVC Appingedam ook in 2059 bij het 150-jarig Voetbal in Appingedam een schitterend jubileumfeest kan organiseren.

Wil je verder nog wat kwijt?
Mijn motto is: laten we ervoor zorgen dat we met meer mensen minder werk hoeven te verzetten in plaats van met steeds minder mensen meer werk, want dan is de kans dat mensen weer stoppen ook veel groter. Dus niet iemand moeten het doen, we moeten allemaal ons steentje bijdragen!

Aan wie geef jij de (digitale) pen door:
Ik geef de pen door aan Hein Dalman, die al in het Jeugdbestuur zat, toen ik als vrijwilliger ben begonnen bij de voetbalvereniging.