Ik geef de vrijwilligerspen door aan: René Huft

Vanaf dit nieuwe kalenderjaar laten we elke maand een andere vrijwilliger (digitaal) aan het woord. We hopen hiermee te kunnen laten zien dat vrijwilligerswerk hartstikke leuk (en belangrijk) is. De vrijwilliger die aan het woord is geweest mag een suggestie doen voor een volgende vrijwilliger We gaan ons best doen om vanuit alle hoeken onze vrijwilligers in het zonnetje te zetten!

“Ik geef de vrijwilligerspen door aan”, René Huft

Welke vrijwilligersfunctie doe je?

Wedstrijdsecretaris (Algemeen) en verenigingsscheidsrechter.

Wil je eens wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is René Huft, 54 jaar, bijna 30 jaar getrouwd met Yvonne. Wij hebben samen 2 jongens, Marc 27 jaar en Daan 24 jaar. Ik woon mijn hele leven al in Appingedam. In mijn jeugdjaren zat ik basisschool De Akker en voetbalde ik bij v.v. De Pelikanen (van de D- t/m B-junioren). Ik ging naar de LTS en MTS in Appingedam waar ik bouwkunde als hoofdvak had. Na een paar jaar als leerling timmerman te hebben gewerkt bij Bouwbedrijf Kooi ben nu werkzaam als werkvoorbereider/tekenaar/BIM-modelleur op een betonfabriek in Uithuizermeeden, waar hoofdzakelijk trappen voor in hoogbouw worden geproduceerd.

Hoe ben je betrokken geraakt bij DVC?

Toen Daan in 2007 wilde gaan voetballen, net als zijn broer Marc bij v.v. Appingedam, werd ik door Hein Dalman (ik kende Hein als gymnastiekleraar van de LTS) gevraagd of ik niet een half seizoen leider van Daan’s team wilde zijn omdat hij niemand anders geschikt/ongeschikt kon vinden. Vervolgens ging ik mij ergens mee bemoeien (had verbeterpunten aandragen) en al snel werd ik gevraagd of ik niet zitting wilde nemen in het wedstrijdsecretariaat en daarmee in het bestuur van v.v. Appingedam. Wie A zegt moet ook B zeggen dus hier ingestapt en daardoor van alles meegemaakt, waaronder; Een bijna faillissement van v.v. Appingedam, Het opstarten van de SJO-DVC in samenwerking met v.v. De Pelikanen, De fusie tussen beide verenigingen tot DVC Appingedam, het opzetten van een regionale 7x7 competitie, introductie van G-voetbal voor personen met een beperking, etc. Samen met vele andere vrijwilligers hebben we dat toch maar gedaan en/of voor elkaar gekregen en kijk waar we nu als Damster Voetbal Club staan.

 

Met welke reden doe je vrijwilligerswerk?

Ik doe vrijwilligers werk om zo (hopelijk) mijn steentje bij te dragen aan het (spel-)plezier dat wordt/moet worden ervaren door de jeugdige spelers met hun geliefde voetbalsport. De samenwerking met de vele andere vrijwilligers van de club. Het contact als wedstrijdsecretaris met andere verenigingen waar tegen onze teams hun wedstrijden mogen spelen.

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?

Uitdagingen aangaan en proberen hier het beste van maken om zo anderen plezier te geven in de sport die ze beoefenen. Scheidsrechter zijn bijvoorbeeld is een leuke aanvulling van mijn vrijwilligers werkzaamheden. Ik denk dat ik een eerlijke en positieve uitstraling heb naar spelers en dat ze deze uiteindelijk van mij overnemen, eens of oneens met de door mij genomen beslissingen als scheidsrechter.

Zijn er volgens jou ook verbeterpunten voor ons vrijwilligersbeleid?

Vrijwilligers zullen zich niet zomaar aanbieden, die moeten persoonlijk benaderd worden. Simpel gezegd: Een “Nee” heb je en een “Ja” kun je krijgen, maar dan moet je wel (durven) vragen.

Wil je verder nog wat kwijt?

Het nieuwe seizoen 2023/24 ben ik geen wedstrijdsecretaris meer, dit zal mogelijk de nodige veranderingen met zich meebrengen, denk hierbij aan: Speelveldjes klaar zetten voor de pupillenwedstrijden, Maken veld- en kleedkamer indeling, Trainingsverlichting aan-/uitschakelen doordeweeks. Alexander Smit zal onder leiding van Yannick Maass (verantwoordelijk bestuurslid) het wedstrijdsecretariaat op zich nemen.

Aan wie geef jij de (digitale) pen door:

Bart Blokzijl

 

[Geplaatst: 21-3-2023]