Ik geef de vrijwilligerspen door aan: Bart Blokzijl

Vanaf dit nieuwe kalenderjaar laten we elke maand een andere vrijwilliger (digitaal) aan het woord. We hopen hiermee te kunnen laten zien dat vrijwilligerswerk hartstikke leuk (en belangrijk) is. De vrijwilliger die aan het woord is geweest mag een suggestie doen voor een volgende vrijwilliger We gaan ons best doen om vanuit alle hoeken onze vrijwilligers in het zonnetje te zetten!

“Ik geef de vrijwilligerspen door aan”, Bart Blokzijl

Welke vrijwilligersfunctie doe je?

Sinds de fusie zit ik in de commissie VTZ, voetbaltechnische zaken. Daarin ben ik verantwoordelijk voor het recreatieve deel van de senioren. Dit gaat vooral om de indeling van de teams, de onderlinge afstemming en allerlei andere randzaken die bij deze teams komen kijken. Daarnaast draai ik af en toe een kantinedienst.

Wil je eens wat over jezelf vertellen?

Bart Blokzijl, 37 jaar, woonachtig in Appingedam. Tegenwoordig meer wielrenner dan voetballer. Gelukkig zijn er daar meer van en is de Damster Fiets Club (DFC) niet ver weg. Shout-out aan de leden.

Hoe ben je betrokken geraakt bij DVC?

Bij DVC ben ik betrokken geraakt vanaf het moment dat er sprake was van een fusie tussen de Pelikanen en VV Appingedam. Bij de Pelikanen altijd gevoetbald vanaf de jongste jeugd tot aan de hoogste senioren elftallen. Daar meestal in het tweede gebivakkeerd, dè plek voor mensen met net niet genoeg talent en een voorliefde voor de derde helft.

Bij de Pelikanen heb ik een aantal jaar in de activiteitencommissie gezet. Deden we uitjes voor de jongste jeugd en een feestavond of 2 per jaar voor de rest van de club. Toen ik door blessures niet meer kon voetballen ben ik twee jaar leider geweest van het Pelikanen 2. Tot aan de fusie was ik daar actief en daarna zochten ze een nieuwe leider voor het eerste van DVC. Dat heb ik 3 seizoenen gedaan tot dat dat seizoen abrupt werd onderbroken door COVID, 4 dagen nadat we de periode hadden veroverd.
En nu betrokken zoals hierboven beschreven.

 

Met welke reden doe je vrijwilligerswerk?

Omdat je met z’n allen verantwoordelijk bent voor hoe een club functioneert. Hoe dingen geregeld zijn en wat voor sfeer er binnen een club hangt. Alles wat er mogelijk is bij DVC is het resultaat van mensen die daar tijd en energie in willen steken. Deels omdat ze onderdeel zijn van een leuke club, maar voor een groter deel omdat ze het willen faciliteren voor anderen.

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?

Je probeert altijd wel iets te doen wat je zelf ook leuk vindt om te doen. Iets wat je lol aan hebt om te doen. Als elftalleider ben je alsnog wel betrokken bij een team, ben je betrokken bij een team zonder dat je zelf voetbalt. Daarnaast is het leuk om breed betrokken te zijn binnen een club zodat je meer mensen leert kennen en mensen jou ook kennen.

Zijn er volgens jou ook verbeterpunten voor ons vrijwilligersbeleid?

Er is altijd ruimte voor verbetering. Ik denk dat je veel moet communiceren met je vrijwilligers, zeker vanuit de commissies, maar ook vanuit het bestuur richting de commissies. Als er duidelijkheid is wat er van iemand gevraagd wordt dan helpt dat in de uitvoering van de taken. Als je het gevoel krijgt dat je aan je lot wordt over gelaten, dan is iemand ook sneller geneigd om weer te stoppen.

Wil je verder nog wat kwijt?

Dat een groot deel van het functioneren van de club afhangt van de vrijwilligers. Zonder die mensen kunnen de overige leden geen gebruik maken van de facilteiten. Dus de club niet benaderen als een dienst waar je voor betaald en bepaalde dingen van eist, maar een groep mensen die samen iets wat wil bereiken.

Aan wie geef jij de (digitale) pen door:

Ik geef de vrijwilligerspen door aan: Henk Stratingh

 

[Geplaatst: 24-04-2023]